Antena3, reclamată la CNA pentru aceleași abateri care au dus la somarea Realității TV

Membrii grupului civic RESET au sesizat astăzi, 01.02.2019, C.N.A.-ul, pentru o serie de abateri a postului de televiziune Antena3, prin emisiunea ” Sinteza Zilei “, cu moderatorul Mircea Badea.

Moderatorul și invitații au făcut o multitudine de afirmații nefondate, dar am constat și o serie de ofense aduse imaginii unor persoane fizice sau juridice. Printre acestea, le vom menționa pe cele mai grave.

Antena3, prin emisiunea Sinteza Zilei, a încălcat același articol care a dus la somarea Realității TV.

Minutul 19:10 : Este prezentat un filmulet intitulat “ Cetateanul Frantuzit “, unde gasim un cetatean in stare de ebrietate care incearca sa vorbeasca limba franceza. Este introdus pentru a duce in deradere discursul procurorului general Augustin Lazar la deschiderea oficiala a anului judiciar al CEDO.

Pe langa acest aspect, filmuletul contine limbaj obscen ( “ Hai sictir du-te-n pizda ma-tii! “ ) ceea ce este o abatere grava de la articolul 18, alin. B. ( nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscene ).

Pe aceeasi speta a fost somat postul de televiziune Realitatea TV !

In cadrul emisiunii Sinteza Zilei au existat si alte abateri :

Incepând cu primul minut al emisiunii, moderatorul Mihai Gadea face o serie de acuzații nefondate ( lipsesc dovezile cu desăvârșire ) cu privire la persoana fostului procuror  DNA Laura Codruta Kovesi : ” a fost nedreptatita pentru ca a incalcat Constitutia de mai multe ori si pentru faptul ca, de exemplu, ii proteja pe cei de la unitatea de elita de la DNA Ploiesti care, toata lumea stie astazi, ca nu sunt unitate de elita ci grup infractional organizat

Minutul 2:00 ( cu repetare minut 3:40 ) – se discuta despre procesul fostului procuror  DNA Laura Codruta Kovesi la CEDO iar publicul este sfatuit sa puna la indoiala tot.
Dar se spune in articolul ART. 43

alineatul  1) Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un process echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor

si FOARTE IMPORTANT

alineatul 2) Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de către persoane învinuite sau inculpate în care se discută aspecte legate de cazul personal aflat în cercetare sau pe rolul instanţelor de judecată.

Antena 3 si Mihai Gadea se afla intr-un process cu fostul procuror Laura Codruta Kovesi – link ( https://goo.gl/JZ1gdj )

Avand acestea in vedere, se observa abatarea radiodifuzorului, pe aceasta speta, in urmatoarele intervale,

Minutul 2:40 – 3:40 Afirmatii nefondate( lipsa probe pentru justificare)/ Lipsa drept replica cu privire la procesul Antena3 vs Kovesi / Traian Basescu : “ Kovesi a vrut foarte multi bani de la jurnalisti / Nici unde intr-un stat democratic din lume nu se intampla ca seful unei institutii de forta sa ceara sume uriase de bani de la jurnalisti si sa le si primeasca / Nicaieri / In <>, aici in Romania, se intampla asta. Kovesi pusa de Basescu, tatal securistilor din Romania nu putea sa aiba o gandire democratica./ Motiv pentru care hartuieste jurnalistii.

Minutul 4:50Afirmatii nefondate/Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica: moderatorul Mihai Gadea afirma despre fostul procuror  DNA Laura Codruta Kovesi : “ Stiti de ce pun sub semnul intrebarii ? Nu doar pentru faptul ca Kovesi a mintit toata viata ei, nu doar pentru asta/ Este un lucru care mi-a atras atentia zilele acestea fiind direct implicat in aceasta speta. Au mintit in aceste zile mai multe publicatii, in ceea ce ma priveste pe mine si in ceea ce priveste pe jurnalistii tarati, haituiti, de aceasta << femeie >>.

Minutul 5:45Afirmatii nefondate/ Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica : “ Iar aceasta femeie care vrea bani multi, dupa ce a avut toate privilegiile din lume, dupa ce este dovedita ca a facut cele mai ingrozitoare lucruri impotriva legii, impotriva Constitutiei. Ne judecam pe 20 februarie din nou. O sa vedeti daca se va ajunge la CEDO si cred ca e posibil sa se ajunga la CEDO. Acela va fi procesul secolului.

Minutul 6:50Afirmatii nefondate : “ Protocoalele alea secrete nu se refereau doar la cum sa nenoroceasca oamenii / Protocoalele secrete se refereau si la modul in care ei sa primeasca vizibilitate peste tot pe unde se poate, ca e pe ziare.com, ca e in presa internationala, pe bani foarte multi, din operatiuni secrete. SE STIE LUCRUL ACESTA ! / Si acest lucru trebuie spus, de asemenea. “

Minutul 7:10 – 8.50 – Afirmatii nefondate / Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica ( la Augustin Lazar ) : „ Il plimba in aceste zile, doamnelor si domnilor, pe Augustin Lazar, prin afara tarii, incercand sa ii faca, nu , PR ( Public Relantions ), sa arate ca este un aparator al statului de drept in Romania. Te uiti la imaginile cu Augustin Lazar din aceste plimbari, cum il duc asa ca pe moaste, si te intrebi oare cui i se face un serviciu cand domnul Augustin Lazar, nu doar ca vorbeste franceza CA O BORDURA. Este stanjenitor in tot ceea ce spune, in ce face, in ceea ce gesticuleaza, pentru ca nu mai este inSUFRAGERIA SISTEMULUI, pentru ca nu mai incojurat de toti oamenii care sunt niste proptele pentru a-l face sa para ca defapt intelege ceva din ceea ce este pus sa faca. Privim niste imagini SOCANTE cu procurorul general al Rom. purtat de ( si asta e o operatiune ) (..) Priviti va rog niste imagini SOCANTE cu proc. Rom. el, DE FACTO, REVOCAT/ Asa spune decizia Curtii Constitutionale / (…) Priviti, va rog, imagini socante cu procurorul general. „

Minutul 11:50Afirmatii nefondate / Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica ( la Augustin Lazar ) : „ Doar in Romania, Augustin Lazar poate sa fie procuror general. Doar in Romania poate sa existe o propaganda cu privire la un astfel de om. Doar in Romania procurorul general legitim al Republicii, Tiberiu Nitu, a fost asasinat moral si judiciar ca acest procuror ( Augustin Lazar) sa ajunga procuror general. Doar in Romania un procuror care a inchis 16 dosare presedintelui Romaniei are aceasta pregatire.

Minutul 12:45 ( Mugur Ciuvica ) “ (…) comportamentul ministerului Justitiei, apropos de ce aranjamente penibile fac totusi si securistii nostri in strainatate . Domnul acela care a pus intrebarea stiti cine e ? Gadea : Cine este ? Ciuvica : Este Vlad Constantineso (..) Pentru ca este unul dintre cei trei membri ai Comisiei care i-a spalat plagiatul lui Kovesi

Minutul 28:00 ( Serban Nicolae )Afirmatii nefondate / Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica : “ Aceasta aparitie a lui Lazar la Strasbourg este una aranjata din tara, impreuna cu niste parteneri de acolo, pe foarte multi bani, de regula.

Minutul 30:55 ( avocat Laura Vicol ) – Afirmatii nefondate / Ofensă adusă imaginii / Lipsa drept replica – “ Cand eu vad asemenea specimene, unul ca Lazar, da, care n-am termen sa-i descriu PROSTIA INCOMENSURABILA (…) “

Acestea fiind spuse, considerăm că moderatorul emisiunii În Gura Presei, 31 ianuarie 2019, a încalcat mai multe articole din codul de reglementare. Si anume:

Titlul I – Dispozitii generale

ART 3

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure

informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi

evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

 

Titlul II – Clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecţiei minorilor

 

ART. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producţii care prezintă:

b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

 

TITLUL III

Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele

audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente

ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au

dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt

aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte

principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să

prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 

ART. 41

(1) Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei

drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au

fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare.

 

(2) Consiliul va adopta procedura necesară exercitării efective a dreptului

la replică sau la rectificare, precum şi orice alte măsuri necesare, inclusiv

sancţiuni, în vederea garantării dreptului la replică sau la rectificare într-o

limită rezonabilă de timp de la primirea cererii solicitantului.

 

ART. 43

(1) Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces

echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în

justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau

ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor

 

(2) Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de către persoane învinuite sau inculpate în care se discută aspecte legate de cazul personal aflat în cercetare sau pe rolul instanţelor de judecată.

 

TITLUL V

Asigurarea informării corecte şi a pluralismului

ART. 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

  1. a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
  2. b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

ART. 65

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

ART. 67

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: